Zlatan till Juventus?

Det går inte en dag utan att det spekuleras om heta övergångar. Och det går inte en säsong utan att det spekuleras om Zlatan Ibrahimovic. Och nu har det börjat på nytt. Efter PSG:s match mot Evian så uttalade sig Zlatan om PSG:s missnöjda supportrar och menade att det ska vara glada, för innan oljepengarna så hade de ingenting.

Ett diplomatiskt svar av Zlatan, men världspressen uppfattar det som att han vill bort från Paris, och då börjar spekulationerna på nytt. Och hetaste kandidaten är…. Juventus.
Zlatans övergång till Juventus var det viktigaste steget i hans liv. Många unga spelare som går till storlag försvinner lätt. Det kan bero på orutin och tränare som inte kan hantera en talang. Detta gällde inte Zlatan. Med det största ego fotbollsvärlden skådat på länga så var det självklart att han skulle klara sig i ett storlag, och med Fabio Capello som tränare blev han omskolad från en bra spelare till en stjärna. Det han lärde sig i Juventus har han haft med sig hela sin karriär och det var där stordåden började. Men varför skulle han gå tillbaka? Även om Juventus är bättre än Paris Saint Germain för stunden så blir det ändå ett steg bakåt. Det är fyra faktorer som kommer spela roll i det här.

Laget:

Just nu är PSG ett lag som passar Zlatan perfekt, han är den största stjärnan på den franska stjärnhimmlen och det är då Ibra levererar på topp. Dock så är inte PSG ett lag som kan vinna något stor ännu och de kommer inte vara det under Zlatans tid som fotbollspelare. Trots alla pengar i världen så handlar det om att det ska bli ett lag av det hela, och där har PSG en hel del att jobba med.

Juventus har sedan förra säsongen spelat helt fantastiskt. Alla levererar på topp och ingen slår ut någon. Efter Barca, Real och Beyern München så ser jag Juventus som världens bästa lag. Trots att de inte har några ordentliga världsstjärnor. Frågan är om inte Zlatan skulle sabba det kollektivet med sitt ego och sin stjärnstatus.

Tränaren:

PSG:s tränare Carlo Anchelotti har fina meriter med flera lag, men likt Rafael Benitez så känns det som att storhetstiden är över. Även om ett lags framgångar inte bara hänger på tränaren så är det fortfarande hans uppgift att få dom att spela som ett lag, och det har han misslyckats med, det lär bli ett tränarbyte efter sässongen.

Antonio Conte har dock lyckats med något ingen räknat med. Efter att Juventus blivit raderade från den internationella fotbollsscenen så har Conte nu lett laget in på helt rätt vägar, värvningen av Pirlo var den sista spiken i kistan.

Lönen:

Om Zlatan skulle gå till Juventus så finns det ingen möjlighet att han skulle gå upp sig i lön. I PSG tjänar han drygt 120 miljoner om året och kommer det behövas så är det inte omöligt att han kommer tjäna mer. Italien är ett land i ekonomisk svacka och det märks också på fotbollen. Det blir aldrig några riktigt stora övergångar och lönerna är ovanligt pressade. Inter var till exempel tvungna att släppa Sneijder på grund av att hans lönekrav var för höga. Ska Juve få Zlatan måste de övertala honom på något annat sett.

Kulturen:

Italien är Zlatans andra hem. Förutom att han kan språket så har han blivit en symbol för italiensk fotboll. Någon gång i livet så kommer Ibra flytta tillbaka till Italien och varför inte avsluta karriären där storhetstiden började. Dock så är han en familjefar och kommer lyssna på sin fru och sina söner. David Beckhams barn har tröttnat på att flytta runt och bor nu i London och träffar Pappa i Paris lite då och då. Sen måste man väl hålla med om att Paris är en betydligt häftigare stad att bo i än Turin.

Om Zlatan får ett erbjudande så kommer det inte bli ett självklart ja eller nej. I Juli och Augusti kommer det inte gå en dag utan att det pratas om Zlatan Ibrahimovic.

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *