Roberto Di Matteo

Är man uppvuxen i Schweiz så är det troligtvis större chans att man slår igenom inom chokladindustrin eller som urmakare än inom fotboll. Och det såg länge ut som att Chelseas succétränare knappast skulle bli ett namn på fotbollsmarknaden.

Roberto Di Matteo är son till två italienare men är född och uppväxt i Schweiz. Som många små pojkar, framför allt de med italienskt ursprung, så spelade Roberto boll som liten men inte på någon professionel nivå. Men så gick allt helt plötsligt väldigt snabbt, Lazio snappade upp honom och kort efter det så var han ordinarie i Chelsea och spelade Europaspel.

Han hade inte kunnat tro att han på så kort dit skulle gå från Ingen till en Stjärna, han hade nog inte heller kunnat tro att han lika snabbt skulle bryta benet på tre ställen, bara kilometer från där han började sparka boll från första början.

Det snackades om att han inte bara skulle förlora hela karriären utan även hela benet.

Har man levt så tätt inpå fotollen i ca 12 år så måste det vara svårt att bara lämna sporten. Roberto planerade att börja plugga och lämna det glamorösa livet upplyst av läktarnas strålkastare. Men även om det var en chansning så tog Di Matteo UEFA:s tränarlicens och började söka lite ströjobb utan resultat. När mycket såg mörkt ut så hörde det Engelska laget MK Dons av sig och Roberto tänkte att han kunde gå på en intervju för att vara vänlig, han trodde att han var helt bortglömd från fotbollen. Men MK Dons ville ha honom och han satte Dons på den engelska fotbollskartan.

West Bromwich Albion hörde sedan av sig och helt plötsligt var han tränare i Premier League. Di Matteo gjorde det bästa man kan göra av en trupp som WBA har men styrelsen i Birminghamlaget var inte tillräckligt nöjda och värvade Liverpools tränare, och numera förbundskapten för England, Roy Hodgson. Det enda joppet som nu var ledigt var assisterande tränare till stjätnskottet Adrés Villas-Boas i hans gammla klubb Chelsea.
Efter att AVB fått sparken så blev Di Matteo nödlösningen och många Chelsea-fans ville nog inte riktigt leva längre. Men Di Matteo visste hur man skulle charma dem, han gjorde det som Mourinho gjorde. Lampard, Terry och Drogba började briljera igen. Han har dessutom fått ”halvmiljardskillen” Faernando Torres att göra mål och pricken över i så slog han ut Barca ur Champions League.

Di Matteo är väldigt konservativ i sitt fotbollstänkande och att vinna är viktigare än att vinna snyggt. Hans ideologi har tagit Londonlaget till final i FA cupen och Champions League och han kan kanske kommer att rädda en fiaskosässong. Frågan är om Chelseas kräsna ägare, Roman Abramovitj, kommer ha stake nog att behålla en oerfaren tränare nu när Pep Guardiola och Fabio Capello är lediga?

// Love Lindqvist som också bloggar om fotboll på loveandfootball.com
Foto: AtilaTheHun CC @ Flickr 

Fotboll London

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *