Old Trafford – Mer än ”bara” fotboll

Pete Boyle eldar på Trafford reds innan match på anrika puben Bishops Blaze

Alla känner till att Manchester United är världens största fotbollslag och efter sommarens värvningar av Hollands succétränare från VM, Louis Van Gaal kommer klubben med all säkerhet att vara med och slåss om Champions League-platserna in i det sista.

Men enligt mig innebär inte ett besök på Old Trafford bara att titta på världsklassfotboll på en av världens mäktigaste arenor, “The Theatre of Dreams”, det finns några andra måsten.

Efter att Glazer-familjen köpte upp Manchester United har klubben fått in väldigt mycket pengar i kassaskåpet, något som både varit bra och dåligt för supportrarna. Mer pengar genererar bättre fotbollsspelare, bättre fotbollsspelare leder till dyrare biljettpriser, dyrare biljettpriser betyder ofta att de fansen som sjunger högst och bäst lämnas utanför arenan.
Stämningen på Old Trafford är ofta väldigt bra, men stämningen på puben Bishop Blaze utanför arenan är alltid makalös.

Pete Boyle är för många United-supportrar en större legend än Eric Cantona, Ryan Giggs, Peter Schmeikel och Paul Scholes. Pete Boyle har gjort mer för Manchester United än vad många, månnga andra har gjort, och då har Boyle aldrig spelat en enda minut i den röda tröjan, aldrig tagit ut en startelva och aldrig fått lön av klubben.

Pete Boyle är “Red Armys” cheerleader, låtskrivare och stämningshöjare. Den skotska spelaren Brian McLaren som spelade i Manchester United på 80 och 90-talet sa att det bästa under hans sejour i United var när Pete Boyle skrev en ramsa som handlade om honom. Det är på Bishop Blaze som Pete Boyle spelar, det är hans arena, besökarna är hans publik, alla United-fans är hans fans. Lite rolig kuriosa är att Pete Boyle skriver alla sina låttexter liggandes i sitt badkar. Man kan tänka sig att badrumsakustiken hjälper till.

Besöker man inte Bishop Blaze innan en match på Old Trafford har man bara varit med om en tredjedel av vad ett besök på Old Trafford betyder. Den sista tredjedelen är ett matupplevelse.

När man i mellanstadiet får lära sig om engelsk kultur pratar man om Engelsk frukost, Tower Bridge, Big Ben, shopping i London, James Bond och givetvis Fish n’ Ships. Det man inte lär sig är att den engelska paradrätten uppfanns utanför Old Traffords läktare. Fotbollsbesökarna var tvungna att äta när de gick på fotboll då matcherna oftast spelade vid lunchtid, men få hade tid att sätta sig ner med tallrik och bestick. En enkel lösning blev att skapa en rulle av gårdagens tidning och fylla den med fisk, pommes frittes och tatarsås. Billigt för återförsäljaren, billigt och väldigt smidigt för fotbollsbesökaren.

När du besöker Old Trafford bör du:

  1. Vara där minst tre timmar före avspark för att äta Fish’n’Chips utanför arenan
  2. Besöka Bishop Blaze och stämma upp i sånger som “Could have won the cup but he f****d it up, viva John Terry” (John Terry halkade när han slog sista straffen för Chelsea i Champions League-finalen 2008 vilket ledde till att Manchester United vann istället) eller “Chelsea’s success is f*****g hollow, All the money they took, From that big Russian crook, And you’ll never win three in a row.”
  3. Njuta varenda sekund av att vara på en av de mest anrika skådeplatserna för fotboll i hela världen.

I slutet av oktober kommmer jag att begå Bishops Blaze under en bortamatch, och förväntar mig ingenting annat än toppstämning. Jag återkommer med berättelsen om den upplevelsen.

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *