Neymar – Barcas nya målmaskin

neymar-1För tre år sedan hörde man talas om en “offensiv” supertalang som hade ett brasiliansk pass men såg lite ut som en östasiat. Hans namn var Neymar och spelade i ett lag som hette Santos i den brasilianska ligan och han utvecklades bra på spelet FIFA. Mer visste man inte, förutom de klippen som fanns på YouTube. Inte för att dom klippen skilde sig från klippen på Robinho, Quaresma eller Martin Mutumba. Men med buller och brak så blev han den mest beryktade spelaren varje övergångsfönster och för den femtioelfe gången så sades att vi hade en ny Pélé, utan att någon hade sett något av spelaren som snurrade upp backarna i Brasilien.

Efter en två års lång dragkamp mellan de europeiska toppklubbarna så gick han till slut till Barcelona för 520 miljoner svenska kronor med en sign-on bonus som troligtvis är högre än vad hela Cyperns folk tjänar tillsammans på ett år och dessutom en utköpsklausul på ca 1,5 miljard. Den nionde dyraste värvningen någonsin och bara Zlatan har gått för mer till Barca och då är Neymar blott 21 år gammal och aldrig spelat klubblagsfotboll i Europa.

Innan årets Confedirations Cup frågade man sig om det var värt det eller om Barca pungat upp för mycket. Efter Confedirations Cup frågade man sig om inte Neymar kunde krävt mer eller om Santos kanske skulle satt en högre klausul.

Hela det brasilianska laget var fantastiskt i För-VM men det var Neymar som visade vägen. Han dunkade upp 2 – 0 målet i finalen mot spanien och med en gnutta briljans bäddade han också för 3 – 0 målet, han fick dessutom Piqué utvisad och detta var bara i finalen.
Det fanns sju barcaspelare från start i finalen (bara en i Brasilien, Danni Alves) och jag tror de mådde gott av vetskapen att Neymar kommer spela för dom nästa år. Helt plötsligt såg det ut som om Iniesta hade dålig teknik, att Pique var klumpfotad, Jordi Alba långsam, Xavi ansågs oviktig, Sergio Busquets verkade bara vilsen och Pedro insåg nog att han kommer behöva kämpa riktigt hårt för att få speltid i höst.

Neymar tystade alla tvivlare och det kommer bli riktigt intressant att se hur han fungerar med Messi. Det kommer göras en hel del mål på Camp Nou nästa säsong.

 

Barcelona Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *