Milano-derbyt AC Milan – FC Inter

Nu börjar ett av de största mötena i Serie A närma sig: Milano-derbyt mellan AC Milan och FC Inter. På söndag smäller det.

Förra säsongen så var det de här matcherna som skulle avgöra ligan och så blev det också. Milan vann det första mötet med 1 – 0 efter straffmål av Zlatan. Även det andra mötet vann Milan med 3 – 0, det var kort efter att Inter hade bytt tränare till den förra Milan-tränaren Leonardo.

Förutsättningarna inför den här matchen är följande: Milan leder ligan och Inter ligger på femte plats med lika många spelade matcher och åtta färre poäng. Om Milan vinner så kommer Inter troligtvis förlora sina chanser att komma ikapp. Men om Inter vinner så skiljer det bara fem poäng mellan lagen och ligan blir genast väldigt levande igen.

Milan började säsongen lite knackigt men har kommit in i ett bra flow och har en Zlatan på topp som delar förstaplatsen i skytteligan med sina 12 mål. Men brevid Ibrahimovic på anfallet ser det lite blekt ut. Pato kommer inte bra överens med tränaren Max Allegri, Robinho som istället fått ta den platsen har inte gjort så mycket mål. Antonio Cassano som bara blev bättre och bättre bredvid Ibra drabbades av en stroke tidigare under säsongen och nu diskuteras det om han kommer kunna fortsätta med fotboll. Det sägs att klubben är överens med Tevez men att City inte vill sälja. Milans backlinje däremot, växer sig bara starkare och starkare och mittbacken Thiago Silvo har blivit en av de viktigaste spelarna i laget. Det som fattas innan Milan ska kännas lika säkra som de gjorde under storhetstiden är att laget ska bli jämnare. Utöver en ny anfallare skulle laget även behöva en stabil mittfältare.

På andra sidan planen och på i den norra kurvan kommer de blåsvarta vara. Inter var det mest framgångsrika laget i slutet av 00-talet med fem ligasegrar på rad (titeln 05/06 efter att Juventus fått sin titel ifråntagen) och även en Champions League-titel. Men det var då det, nu är nu och nu har Inter ingen Zlatan, ingen Eto’o och ingen Mancini eller Mourinho.

Den här säsongens tränare heter Claudio Ranieri och hans bästa målskytt, Gabriel Milito, har bara gjort sex stycken baljor i år. Man märker att Inter-spelarna inte är lika motiverade som de var i slutet av 00-talet och det hela börjar likna de dystra åren mellan 1989 och 2005 då laget inte vann ligan en enda gång.

Ska Inter ta hem det här så måste det fokusera, gå in i varenda närkamp som om det var den viktigaste, slå varje pass som om de var under dödshot och skjuta som om de försvarade sin heder. Dock kommer Milan att göra samma sak. Ett derby är inte en vanlig match. För publiken så spelar det ingen roll om de kommer sist i ligan, bara de vunnit över lokalkonkurenten. Riktigt samma sak är det inte för spelarna, men en spelare spelar alltid för fansen, det är fansen som betalar för att se dem spela och det är fansen som håller en klubb i liv.

Jag tror att matchen kommer bli som Milano-derbyt alltid blir. Det kommer vara ett mindre krig på plan… och på läktaren. Det är sällan det inte blir minst en straff, ett rött kort och en skada i dessa matcher. I slutändan tror jag att Milan kommer stå som segrare med 2 – 0 efter straffmål av Zlatan i första halvlek och sen en kontring där Robinho blir målskytt i slutet av matchen.

// Love Lindqvist, som också bloggar om fotboll på sin egen blogg, LoveAndFootball.com
Foto: CC-bilder från Flickr av _ankor och bluetigger. Mille grazie!

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *