Gå på fotboll i Liverpool och Manchester

Folk från hela världen vallfärdar till London. De shoppar, ser på musikaler, åker pariserhjul, retar slottsvakter och fotograferar kändisar av vax.

Folk vallfärdar också till Liverpool och Manchester. Men av en helt annan anledning: Fotboll.

De två mest framgångsrika lagen i engelsk fotboll är just Manchester United och Liverpool FC. Men efter Manchester Citys oljepengar så är även de på väg uppåt, och de vann ligan 2012. Sedan Premier League grundades säsongen 92/93 så har vinnaren haft sitt fäste i (eller i närheten av) Manchester hela 15 gånger. Manchester United har vunnit 13 gånger, City en gång och så även Blackburn Rovers en gång.

Området i västra England är ett klart måste för de som är fotbollsintreserade. Vill man se världsstjärnor? Vill man uppleva magisk stämning? Vill man bevittna en match tillsammans med 70 000 andra eller är man bara ute efter den genuina engelska fotbollsarenan med vanliga engelska supportrar som tillsammans har samlats för att se fotboll av riktigt hög klass.

Liverpool

De två stora lagen i Liverpool är Liverpool FC och den ständiga lillebrodern Everton FC. De har sina arenor bara ett par-tre kilometer ifrån varandra och i vanliga fall så orsakar det stor rivalitet (tänk Arsenal – Tottenham och Benfica – Sporting), men inte i Liverpool. Visst, lagen är väl inte bästa vänner men det är ändå en rätt så familjär touch på rivalitet, kanske har att göra med att Everton spelade sina matcher på Anfield till en början.

Det är väl värt pengarna att besöka Anfield. En vän till mig som sympatiserar med Chelsea sa en gång: “Om jag hade valt lag att hålla på nu när jag vet något om fotboll så hade jag valt Liverpool, det är det ultimata laget att hålla på.” Med sin historia så har Liverpool vuxit till en enormt stor klubb och den ena kortsdan, kallad ”The Kop” är den enda riktiga klacksektionen som finns kvar i England. Trots att segrarna blir färre så är det alltid fantastisk stämning på Anfields läktare och när alla klämmer i för fulla muggar i You never walk alone så är det för de 96 som dog på Hillsbourogh i 1989 och inget lag i världen har en sådan uppslutning bland fans som det röda laget i Liverpool.

Men många som åker och ser fotboll i England vill se det riktiga Premier League där varje plats ibland får agera ståplats, där alla äter köttpaj i halvtid och där man får uppleva riktigt bra fotboll, men inte för bra för att vara sann. Och då är Evertons Goodison Park en fantastisk plats att besöka. Arenan är byggd som många andra arenor runt om i landet. Många platser men ingen är dålig och tak över samtliga. För dig som inte upplevt den engelska publiken annat än vad man sett på Youtube så är det svårt att förklara. Män som till vardagen arbetar med något som de överlever med, nattar sina söner om nätterna, kramar sina fruar på mornarna och kallar andra vuxna män för diverse otyg på söndagseftermiddagarna, en förvandling värd att bevittna. En bonus med att besöka Everton är då självklart också kvaliteten på fotbollen. Stjärnor som Marouane Fellaini, Leighton Baines och Stephen Pienaar kan bjuda på stor show.

Manchester

En Manchester City-supporter vid namn Colin Shindler skrev en gång en bok som heter Manchester United Ruined My Life och han är inte ensam. Jämnt och ständigt så har City-supportrarna fått se sig besegrade av sina röda lokalkonkurenter. Men så kom då triumfens dag, då Schejk Zayed köpte upp företaget och pumpade in oljepengar klubben. Stjärnor kom på löpande band. Robinho först, tätt följd av Adebayor, Kolo Touré, Yaya Touré, David Silva, Carlos Tevez, Edin Dzeko, Samir Nasri, Sergio Agüero… ja listan är oerhört lång. I dagens lag så är det bara Joe Hart och Micha Richards som får kontinuerligt med speltid och som var där före pengarna. 2011 vann City sin första titel (FA-cupen) på 40 år och 2012 vann de ligan efter en dramatisk slutomgång. Nog är laget på gång och med nye tränaren Manuel Pellegrini så kan stora saker ske.
City spelar på Etihad Stadium (före detta City of Manchester Satdium) och det är en scen för stora skådespelare. Med pengarna som City har så kan de hur lätt som helst fylla igen en lucka om en sådan uppstår och man kan räkna med toppfotboll när man är där på besök.

Men om det är en fotbollsdag man aldrig vill glömma man är ute efter, så ska man söka sig till de sydligare delarna av Manchester och se en match på “The theater of dreams”, Old Trafford. Med sina 75 000 sittplatser så är det ligans största arena och bara Wembley är större inom Englands gränser. Det som skiljer Old Trafford från andra jättebyggen är att arenan inte är rund som de flesta andra stora arenorna (Wembley, Camp Nou, Stadio Olympico, Marcana) och det gör att arenan framstår som helt enorm. Men upplvelsen börjar redan utanför arenan. Ska du se Manchester United spela så måste du först besöka Bishops Blaize, puben utanför arenan där klubbens egen låtskrivare (det sägs att han skriver alla ramsor i badkaret) Pete Boyle eldar på stämningen. Dessutom var det utanför Old Traffords väggar som Fish n’ Chips blev en hit bland fotbollsfolket.

På Old Trafford får man inte bara fantastisk fotboll men också fantastisk stämning. Som fotbollssupporter är det ett måste att besöka Old Trafford innan man dör.

Kort och gott så är det är värt att ta ett avbräck från vaxfigurerna i London och ta tåget till nordvästra England och se på fotboll, du kommer inte bli besviken.

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *