Fotbollsåret 2011

2011 var ändå ett ganska bra fotbollsår. Det blev inga större överraskningar men en del genombrott. Gareth Bale blev vald till Premier Leagues bästa spelare av sina kollegor, Andres Villas-Boas tog Porto till en sensationell trippel (ligan, inhemska cupen och Europa-titel), brassen Neymar har slagit oss med häpnad liksom John Guidetti som dunkar in mål efter mål för Feynord i Holland.

Jag tänkte sammanfatta lite av det som hände:

Årets Målvakt 2011: Manuel Neuer
Neuer tog nästan på egen hand Shalke 04 till semifinal i Champions League och nu vaktar han stolparna i Tyska giganten Bayern München. Bayern München ligger i toppen av tabellen mycket tack vare deras (förhållandevis) unga målvakt.

Årets Back 2011: Gerard Piqué
Sedan Piqué återvände till sin moderklubb så har han verkligen blommat ut, och nu är han den bästa backen i världen. Blott 24 år och meritlistan är lång, EM-guld, VM-guld, Champions Lague, Premier League… you name it. En stabilare mittback som dessutom så ofta hamnar i målprotokollet finns det få av. Om ens någon.

Årets Mittfältare 2011: Christiano Ronaldo
I United var Ronaldo en renodlad yttermittfältare och var även bäst i världen när han spelade i den positionen. Men i Real så har Mourinho gett honom en mer offensiv roll, och det är lönsamt. 40 mål i ligan förra säsongen och den här säsongen har han hunnit med att slå in 20 stycken. Tre fler än tvåan Messi. Det skulle även vara värdigt om Ronaldo vann Guldbollen, dock så gjorde han inget bra kval med Portugal och vann endast Cupen för Real Madrid.

Årets Anfallare 2011: Lionel Messi
Ingenting behövs sägas egentligen, Messi vann Guldskon med sina 53 mål och nu ligger han tvåa i spanska skytteligan på 17 mål. Han vann allt med Barca förutom cupguldet och är den individuellt skickligaste spelaren i världen.

Årets Tränare 2011: Walter Mazzari
Den 50-åriga Italienaren har gjort mirakel som staden Neapel inte fått uppleva sedan Maradona-tiden. Mazzari tog inte bara Napoli till Champions League utan tog dem även till åttondelsfinal och vem vet hur långt det kan gå, Napoli är även med i racet om scudetton fortfarande.

Årets Genombrott 2011: Phil Jones. När Manchester United led av stora skadebeskymmer fick nyförvärvet från Tottenham fick börja lira från start. Han tog chansen, och utnyttjade den. Även om Phil Jones inte ännu är en helt färdig mittback så har han gjort en strålande höst och får spela mer och mer med det engelska landslaget och med lite tur kan det bli spel i EM, återstår att se om Sir Alex har hittat en kommande ikon i de rödas försvar.

Årets Mål 2011: Man behöver inte säga så mycket, det är helt otroligt, ett mål alla ungar drömmer om. Att avgöra på det viset i en stormatch. Wayne Rooney.
http://www.youtube.com/watch?v=7_Sv9jKT6ek

[youtube]7_Sv9jKT6ek[/youtube]

Nu blickar vi framåt mot 2012 med ett kommande EM och troligtvis fler snygga mål!

Gott nytt år!

// Love Lindqvist som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.se

Samtliga bilder är Createive Commons-licensierade bilder från Flickr.com eller andra öppna källor, vilket betyder att vi gärna länkar till upphovsmännen. Här är fotograferna:
Bilden på Gareth Bale: Andor Kish
Bilden på Manuel Neuer: Saadick Dhansay
Bilden på Gerard Piqué kommer från hans Facebook-sida
Bilden på Christiano Ronaldo (i Armani-reklamen): Bjørn Smestad
Bilden på Lionel Messi kommer från hans Facebook-sida 

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *