Vem tar guldet i Spanien?

För några veckor sedan såg det ut att vara över. Real Madrid ledde med 10 poäng över Barcelona och det skulle behöva ske mirakel om Barca skulle komma ikapp. Men i nuläget, med sex matcher kvar att spela så skiljer det bara fyra poäng lagen emellan, och ett av möterna är El Clasico.

Den 21 April gästar Mourinho och hans manskap Camp Nou, vinner de så är det avgjort, vid förlust så är det helt öppet.

Mourinho har spelat mot Barcelona 12 gånger (varav två av tillfällerna var med Inter) och han har bara lyckats vinna två (i finalen i Copa del Rey och Champions League-semi med Inter) och spelat lika en (i Champions League-returen med Real) men i resten av möterna så har Pep Guardiola stått som segrare.

Barcelona är mer vana vid att spela i de stora avgörande matcherna. Tre stycken Champions League-segrar och två semifinaler sen 2006, Real har endast vunnit Copa del Rey på senare år. Mourinho måste få fart på sina killar, elda på dem och få dem att inse hur viktig matchen mot Barca är.

Om man skulle jämnföra alla lagdelar.

Målvakt: Victor Valdes – Iker Casillas. Spaniens förste och andremålvakt. Casillas är en bättra målvakt och har hållt hög klass sen länge, han är ofta skillnaden mellan vinst och förlust. Valdes har vuxit fram på senare år och gör ibland helt avgörande räddningar. Han skulle vara Spaniens förstemålvakt om inte Iker fanns.

Försvar: Barcelona – Real Madrid. Barcas försvar är ofta det bästa i världen. Pique och Puyol är extremt sammspelta och även om någpn av dem inte kan komma till start så kan måde Mascherano eller Busquets gå ner och spela där. Nog med att det är svårt att ta sig förbi, de är extremt bra på att bygga upp anfall och på fasta situationer. Real behöver sällan försvara ssig och då satsar man inte så mycket på den biten av laget. Pepe är en klippa men kan även göra avgörande misstag.

Mittfält: Barcelona – Real Madrid. Om backlinjen oftast är bäst i världen så är mittfältet det absolut bästa. Få lag har en så bred trupp som Barca och de mesta finns på mittfältet. Från start så har vi en rotation med Xavi, Iniesta, Busquets och Fabregas. På bänken hittar vi spelare som Affelay, Thiago Alcantara, Keita och Mascherano, spelare som skulle vara start i vilket lag som helst. Men på många ställen i världen så har vi sett att det inte bara handlar om vilka namn spelarna har på ryggen, Barcelona är en maskin och mittfältet är kugghjulet.

Om Barca har världens bästa mittfält så kommer Real på en stabil andraplats. Även om Real har nanen på ryggen, Kaka, Özil, Xabi Alonso, Sahin, Di Maria, så har de inte samspelet som Barca har.

Anfall: Barcelona – Real Madrid. Med David Villa borta så har Barcas anfall tappat gnistan lite. Även om ersättaren Alexis är en fenomenal Anfallare så är han inte riktigt Barcelona. Pedro var fantastisk förra året men har som många andra stjärnor i Barca blivit avisad till bänken. Sen har vi Messi som är fantastisk i varje match, inte minst i El Clasico, det är Messi som kommer vara tvngen att leda laget om de ska bli en spännand slutspurt. Men i år så har Real Madrid visat att de har världens bästa anfall. Ronaldo har gjort fler mål än vad ett allsvenskt lag brukar göra på en säsong, de målen som inte Ronaldo gör står istället Higuain, Benzema eller nya stjärnskottet Callejón för. Totalt har de gjort 104 mål på 32 matcher.

Real Madrid har en sämre trupp och måste vinna på ren och skär taktik. Man vet aldrig vad mister Mourinho kan plocka fram men det kommer helt klart bli en spännande match och kamp in i det sista.

// Love Lindqvist som även bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com

Biljetterna till säsongens sista El Clásico är slut sedan länge, men vi kommer att sitta klistrade framför teven här hemma.

Barcelona Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *