Upptäck mytomspunna Istanbul!

Aya Sofya

Istanbul är en av de städer som verkligen har allt; en fascinerande kultur, en hisnande arkitektur och massor av charm. När sommaren övergår i höst i Centraleuropa, lever sommartemperaturerna kvar i staden där Europa möter Mellanöstern. Nu är den perfekta tiden att besöka denna otroliga metropol.

Det finns så mycket att se och uppleva i Istanbul, att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Här är förslag på fem platser du bara ”måste” besöka:

1) Fördjupa dig i Istanbuls historia i Hagia Sophia (Aya Sofya på turkiska)

Den tidigare grekisk-ortodoxa kyrkan, som senare omvandlades till en moské, fungerar idag som ett museum. Hagia Sofia är inte bara ett arkitektoniskt mästerverk, det är också ett viktigt monument för både de bysantinska och ottomanska imperierna.

Hagia Sophia

2) Njut av lugnet i Blå Moskén

Blå moskéns verkliga namn är Sultan Ahmet-moskén, den har fått sitt smeknamn tack vare sitt vackra blå kakel. Moskén är fortfarande populär bland muslimer i det moderna Istanbul, så moskén är stängd för bön fem gånger om dagen och under fredagsbönen.

Axlar och ben samt kvinnors hår ska vara täckta vid besök i moskén. Besökande turister kan låna sjalar vid ingången.

Blue Mosque

3) Känn vinden i håret på Bosporen

Bosporen sundet är lungorna i denna livliga stad. En varm solig dag är en kryssning på Bosporen den perfekta aktiviteten. Du får se Istanbuls arkitektoniska underverk från vattnet med vinden i håret och utan särskilt många turister.

Bosphorus cruise

4) Shopping på Istanbuls Stora Basar och Kryddmarknad

Du kan inte besöka Istanbul utan att besöka stadens ikoniska marknader, framför allt den Stora basaren (Grand Bazaar) och Kryddmarknaden (Spice Market), även kallad den egyptiska marknaden. I Grand Bazaar kan du hitta allt från antikviteter och lädervaror till alla typer av smycken.

Hitta din inre prisförhandlare och ta ett djupt andetag, innan du kliver in i de välbesökta basarerna för att köpslå om varor och pruta på priserna.

Spice Bazaar

5) Istanbul under jord – Det Sjunkna Palatset – Basilica Cistern 

Det Sjunkna Palatset – Basilica Cistern (Yerebatan Sarayı på turkiska) skapades ursprungligen för att leverera vatten till palatset under Kejsare Justinianus år 532, men cisternerna glömdes senare bort och återupptäcktes inte förrän 1545. Inte förrän 1987 öppnades platsen för allmänheten. Idag är cisternerna en av Istanbuls mest populära turistattraktioner – och med goda skäl. Besök det underjordiska palatset och njut av en bit av Istanbuls fascinerande historia när du vandrar på träbroar mellan kolumner och ljus.

basilica cistern

Läs mer om vad du kan göra och uppleva i vackra Istanbul på IstanbulBiljetter.se

Istanbul

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *