Supersöndag del 3 – Spanien

Den största matchen att spela för ett klubblag är Champions League-finalen, men efter den har vi El Clasico – klassikern.

FC Barcelona och Real Madrid har tillsamans dominerat världsfotbollen de senaste åren och visst förstör det för varandra. Hade FC Barcelona varit som ett vanligt klubblag med stjärnor som kommer och går så hade Real Madrid varit bäst i världen, hade Real Madrid varit mänskliga så skulle man inte ens vara tvungen att spela La Liga för att utse en vinnare. Christiano Ronaldo blev världens bästa spelare när han spelade för United, ändå spelar han sitt livs fotboll i Real. Ända anledningen att han inte vunnit titeln sedan han kom till Real Madrid är för att Barca har spelare som är ännu bättre. Ronaldo gjorde 50 mål förra sässongen, men Messi gjorde ännu fler.

Dock så har det hänt något med Real Madrid i år. De tappar poäng och ligger nu på sjätte plats, åtta poäng bakom Barcelona och sex poäng bakom lokalkonkurenten Atletico Madrid. Guldet är kört säger folk, och det är väl bara i Spanien man kan säga något sådant i början av Oktober. Men det har inte allt i egna händer som de brukar fram till att första El Classico spelas. Även om de skulle vinna allt som kommer så kommer Barca vinna ligan med två poängs marginal om även de vinner allt förutom matcherna mot ‘Los Marengos’.

Men El Classico är inte vad det var för några år sedan. Då var det två matcher som avgjorde hela ligan, nu är det sådär 7 – 8 matcher som avgör ligan, cupen, supercupen och Champions League. Lagen växer parallellt med varandra och det betyder att de möts allt mer ofta. Men varje match blir då mer oförutsägbar, det lär sig hur man spelar mot varandra och mötet har utvecklats till ett riktigt derby i klass med Millwall – West Ham på sista tiden, inte bara supportrarna hatar varandra, utan även spelarna. När Pep Guardiola tränade katalanerna så blev det ofta vilda ordkrig mellan honom och Real Madrids tränare José Mourinho. Nu har Lugna Tito Vilanova tagit över rodret hos Barca och några tränarfejder kan nog uteslutas. Skönt för de flesta, synd om spanska medier.
Något som inte har ändrats i mötet är iallafall tifona vid inmars. Barcas supportrar satsar endast på El Classico, men då går de all in. 100 000 håller upp sina Röda och Blå papperslappar och det ger en syn få klarar av att se utan att rysa. Real kör oftast på sina vita flaggor och hela, mäktiga Santiago Bernabeu förvandlas till ett böljande vitt hav.

Matchen imorgon blir extremt betydelsefull, som alltid. Vinner Barca så kan det bli guldspurt mot det andra Madridlaget med odds i stil med 1.04 gånger pengarna på Barca. Vinner Real så kan de ge en enorm självförtroendeboost och de kanske kan vända på steken.

Barca har hemmaplan och laget spelar det spel som saknades förra året där varje spelar fyller ut sin roll i laget och om någon skulle försvinna så finns det ett i stort sett lika bra alternativ på bänken. Real å andra sidan verkar ha tappat matchvinnarmentaliteten under sommaren och de verkar inte ha någon som kan gå in och avgöra som Özil, Ronaldo, Benzema och stundtals Káká gjorde förra året. De poängen Real har tagit har varit tack vare att hela laget har kämpat in i det sista.

Sist lagen möttes var i ett dubbelmöte i Supercupen där slutresultatet blev totalt 5-5 men Real vann tack vare fler gjorda bortamål. Men man kan inte mäta på Supercupen direkt, matcherna spelas innan säsongen dragit igång på allvar och lagen testar sina nyförvärv och nya taktiker.

Nyckelspelarna i de båda lagen imorgon kommer bli för gästande Real Madrid Luka Modric på det centrala mittfältet. Den lille kroaten har ett fantastiskt spelsinne och kan leverera bollar på sina snabba anfallare i vilket läge som helst. Sen tror jag Karim Benzema blir viktig, Ronaldo är såklart bäst i laget men levererar inte alltid i pressade situationer, då måste Benzema ta taktpinnen och ro skeppet i land.

För Barca ser jag Sergio Busquets och Leo Messi som nyckelspelare. Spelar Messi en bra match så vinner Barca, så enkelt är det och om Messi sett till så att de leder så är det Busquets som håller ihop defensiven och som dessutom kan styra upp ett anfall från sin defensiva position i banan.

I Slutändan så tror jag Barca kommer vinna relativt lätt. Ett tidigt mål och Real är tvunga att pressa på och då pungterar Barca med ett, kanske två mål mot slutet.

// Love Lindqvist

Barcelona Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *