Supersöndag del 2 – Frankrike

Franska ligan känns lite som amerikanska NFL, det finns inte mer än ett bra lag i varje stad och då minskar inslaget av rivalitet mellan olika lag. Vi har Rhône-derbyt mellan Saint-Etienne och Lyon, ett derby som rivalitetsmässigt är i stil med säg, ArsenalFullham. Men sen är det inte riktigt något mer och då blir det likt spanska El Clásico en match mellan de två största lagen som blir det största ”Derbyt” och i Frankrike heter det ”Le Classique” och spelas mellan Marseille och Paris Saint-Germain.

En kvart efter att derbyt i Milano har satt igång så börjar Le Classique på den speciella arenan Stade Velodrôme. Arenan är ett praktbygge som tar in över 50 000 åskådare, men det är bara en del av den ena kortsidan som har tak, detta gör hela arenan att väldigt mycket se ut som ett helt enormt Grimsta IP. Att det inte är något tak gör såklart att ljudvågorna bara sticker iväg, men när 15 000 tar i för full hals så kan det nog låta ändå. Dock är inte franska ligan känd för sin fina läktarkultur eftersom storebror Bundesliga har tagit den uppmärksamheten. Istället är franska ligan känd för sin flödande fotboll och herre vilken fotboll det kommer bli.

Efter sex raka vinster så åkte Marseille på sin första fölust för i år i förra omgången, inte en jättebra uppladdning inför årets ligamatch men vissa säger att man bara kan vinna sex matcher på raken innan man tappar poäng och hemma så är Marseille svårslagna.

Pilsnabba spelare som Remy, Ayew och Valbuena blandat med krigande Joey Barton på innermittfältet och till sist skicklige Mandana i mål.
Liege 1 har svajjat en hel del med ligasegrarna sen Lyons storhetsår då de vann åtta gånger på raken, nu är det egentligen omöjligt att säga vilka som kommer vinna. Förra året skulle det stå mellan jätten Mareille, Nyrika PSG och regerande mästarna Lille. Istället vann skrällgänget Montpellier.

Ingen har missat vilka spelare PSG har köpt och med det laget som de har skulle det kunna vinna allt, men det skall göras också. Även om ligan bara är sju matcher gammal och fortfarande väldigt jämn så känns det som att det blir Marseille och PSG som springer axel mot axel för ligaguldet i slutändan.

Jag tror matchen blir mycket jämn och kommer avgöras på individuella prestationer, iallafall från PSG:s håll. Marseille har inte ändrat så mycket i sitt lag och vet hur man vinner, PSG spelar fortfarande inte den flödande fotbollen som de borde men det kommer komma, men idag håller inte de för bortaseger mot Olympique Marseille.

Matchen slutar 1 – 1, men den kommer bli sevärd.

// Love Lindqvist

Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *