Supersöndag del 1 – Italien

En av tre supermatcher som spelas söndagen den sjunde Oktober är Milano-derbyt mellan Milan och Inter. En av de mest färgsprakande fotbollsmatcher i världen, i alla fall på läktaren. De båda lagen delar på hemmaarenan San Siro (eller Guiseppe Meazza om man sympatiserar med Inter), Milan har sin rödsvarta Curva Sud och mittemot har vi den blåsvarta Curva Nord.

Serie A är inte känd för att vara bäst publikmässigt. Det är bara Juventus som har fullsatt på varje match, de är också det enda laget som äger sin arena själva. Hos övriga storlag som Inter, Milan, Napoli och Roma så ser man stora, tomma ytor på läktarna.
Det är på derbyn som Italienarna dyker upp och då slår de på stora trumman. Rom-derbyt mellan Lazio och Roma så är det över 80 000 på Stadio Olympico och en stämning man inte hittar på många arenor. Även i det lilla Genua-derbyt mellan Sampdoria och Genua så glömmer man att det är i Italien man befinner sig. Men det mäktigaste av de alla borde ändå vara Milan – Inter. San Siro har sina stora, branta läktare och med de små avstånden mellan läktaren och planen gör arenan så kompakt att stämningen blir otrolig.
Många har sett bilder på Tifon i Stockholmsderbyn, men de Italienska ultrasgrupperna är urfader till AIK Tifo, Fabriken och Bajen Fans.

På läktaren vet vi redan att det kommer bli succé, för att hålla derbyfesten vid liv så är det upp till spelarna på planen. Men det är inte samma guldkanten över Milanoderbyt nu som det varit tidigare år. Inter står utanför Champions League i år efter en misslyckad fjolårssäsong, och inte mycket har förändrats förutom att de har blivit av med sin stjärnmålvakt Julio Caesar. Milan har tappat alla tunga pjäser från guldlaget 2011 förutom Kevin Prince Boateng och det knackar rejält. Två segrar i ligan så här långt och som det ser ut så kommer inte laget gå till Europaspel. Inter har en chans att gå hela vägen men det är högo odds på det.

Något som blir intressant är matchen i matchen mellan Cassano och Pazzini. Cassano, Interspelaren. Pazzini, Milanspelaren. De båda spelarna som var radarpartners i Sampdoria flyttade båda till Milano i Januari 2011, Pazzini till Inter, Cassano till Milan. Pazzini spottade in mål och Cassano blev snabbt en publikfavorit.
Men i sommar så bytte det kläder rakt av och till båda lagens fördel. Milan behövde en målskytt och Inter en kreatör.

Inte är bättre på pappret, har spelat bättre i år och känns återigen som ett piggt lag, de vinner nog det här med 2 – 0. Cassano sätter en på straff.

// Love Lindqvist

Fotboll Italien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *