Serie A – summering 2011-2012

Nu är alla serier slut och spelarna går antingen på semester eller laddar upp till EM i Polen/Ukraina. Själv tänkte jag summera ligorna i säsongen som gått. Först ut är italienska Serie A.

Inför säsongen så handlade det om Inter och Milan som direkt gjorde upp i supercupfinalen som spelades på Fågelboet i Peking. Milan vann och Max Allegri gick ut i media och berätta att målet var att vinna tre titlar under säsongen.

Efter en dålig start på säsongen såg de drömmarna ut att tyna bort, men det som ändå var något glädjande var att Inter brakade ihop totalt och gjorde sin sämsta säsong på länge. Medan Milan avancerade upp med en Zlatan som gjorde mål på mål, ett Inter som brakade samman, Napoli som inte kunde fokusera på ligan samtidigt som Champions League och med Roma ute ur bilden så ryckte ”Den gamla damen” Juventus i toppen.

Ny arena, ny tränare, nya spelare och inte en enda förlust på hela säsongen och mot slutet var det inte många som trodde att Juventus skulle tappa detta. Mer spännande blev istället platserna under.

Istället för tre, så har nu Serie A bara två direktplatser till Champions League (eftersom Bundesliga gick om på världsrankingen) så på slutet handlade allt om vilket lag som kniper den platsen. Racet pågick till sista omgången då Udinese knep dem, precis som förra året då de förlorade mot Arsenal i play-off.

Något anmärkningsvärt är att dom gamla jättarna Inter och Roma båda missar två Europaspel, något som kanske faktiskt är bra till nästa år om man tittar på Juventus nu?

En spelare som jag vill lyfta fram är Sebastian Giovinco i Parma. Den 25 år gamla, blott 164 centimeter långa Italienaren har i skuggan lyft fram Parma helt själv och det var på håret att de kom till Europa, dock så tror jag Parma kan glömma sin nummer 10 nästa år då hela världen tycks rycka i honom. Giovinco blir riktigt intressant att se i EM.

Fotboll Italien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *