Rom-derbyt Lazio – Roma 16 oktober

Veckans fotbollsomgång är något av en mellanomgång utan särskilt många heta möten. Undantaget är Italien, där vi i huvudstaden hittar vi ett av världens hetaste derbyn, nämligen mellan Lazio och Roma.

Om någon frågar vilka som är dom största lagen i Italien så tror jag att det flesta svarar: Inter, Milan, Juventus och Roma, vissa kanske även säger Napoli.

Lazio har vunnit ligan två gånger, senaste var år 2001. Roma har vunnit tre gånger, senast var 2002. Efter det har norditalien tagit över. Trots det är det sällan någon lätt uppgift att besöka Olympiastadion. Roma är nästan ständigt ett Champions League-lag och Lazio är det populäraste laget i Rom, exakt som att City alltid har varit det stora laget i Manchester.

Men trots bristerna på meriterad framgång så har inte ”derbi della capitale” tappat klangen.

Italiensk fotboll och Serie A är hyllad av många experter, och fotboll är fortfarande den största sporten i Italien. Men trots det så är det få som kommer på matcherna. Dyra biljettpriser och dominans av storlagen får de sämre lagens supportrar att stanna hemma, efter Calciopolli-skandalen så har Milan och Juventus tappat, troligtvis för att fansen inte litar på klubbarna till fullt ut. Inter tog över makten när Milan och Juve föll, och de hade till och med bland det bästa publiksnitten i världen. Men med medgångar kommer även medgångssupportrar och med motgångar så försvinner dem, nu skulle jag påstå att Napoli har bäst publik i Italien.

Dock är det ännu ingen match i Italien som slår Rom-derbyt ljudmässigt, en av Europas största arenor med över 80 000 platser, 20 000 i varje “curva” som stöttar fram sina mannar. En blå. En vinröd.

Lazio ligger sjua och Roma hittar vi en placering över med 5 omgångar spelade.

Så vad har vi att vänta oss av matchen? Nu ligger lagen väldigt jämt i tabellen men ett derby brukar ändå inte ha någon inflytande på tabellen.

Båda lagen har förstärkt, Lazio med målkanonen Miroslav Klose, den komplette anfallaren Floccari och sen Zaraté som kan komma in bra på slutet, bakom dom här hittar vi Hernandez som inte är van vid att gå av planen missnöjd. Sen ser det mörkare ut längre bak, inga tunga namn, möjligtvis Ledesma på kanten med fina sina inlägg, men han är inte mycket bredvid Pjanic eller Totti. Lazios chans ligger i att kämpa hårt, hålla bollen länge i anfall och utnyttja sina chanser.

Roma däremot har satsat hårt den här säsongen, med starkaste truppen på länge så förväntas det stordåd, dock är det svårt att sätta ihop ett lag direkt. Nya tränaren, från Barcelonas B-lag, Luis Enrique har tagit med sig Bojan Kirkic och hela Barca-planen. Pjanic och Totti utgör ett av seriens bästa mittfältspar och Vucinic gör i stort sett alltid mål. Med tanke på Inter och Milans misslyckanden i säsongsinledningen så kommer de troligtvis vara med och slåss högt upp i tabellen i år igen.

Roma är det bättre laget på pappret och det gäller bara att de kan hålla sig kalla, får de till ett tidigt ledningsmål så kan de rulla runt och få Lazio att ta för stora risker.

Mitt tips: 1 – 3. Troligtvis en fartfylld match där matchen på läktaren kommer dra lika stort intresse.

Lazio gör första målet, Klose, på hörna i mitten av första halvlek. I början av andra så rullar Vucinic in kvitteringen och runt den 75:e slår Totti in en straff. Lazio kommer ligga på och i 88:e så sätter Roma in slutresultatet, Vucinic där med.

// Love Lindqvist som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com

Biljetter till matchen Lazio – Roma säljs ytterligare några dagar via Italienfotboll.se

Fotboll Rom

One Reply to “Rom-derbyt Lazio – Roma 16 oktober”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *