Jordi Alba till Barcelona

Det sas inför EM att Jordi Alba, Valencias 23-åriga vänsterback skulle få sitt stora genombrott i Polen/Ukraina, och visst fick han det. I ett Spanien som inte alltid  behöver försvara så blir Albas löpningar, inlägg och instick ett viktigt vapen.

Nu är han klar för spel i FC Barcelona.

Jordi Alba började sin karriär i Barcelonas anrika ungdomsakademi, men till skillnad från Messi, Pique, Fabregas, Viktor Valdes med flera så lyckades han aldrig riktigt. Istället hamnade han i Valencia och fick börja resan där. Genom B-laget, utlånad till andradivisionen och så nu en riktigt lyckad säsong, där laget slutade trea. Han har dessutom spelat i Spaniens samtliga ungdomslandslag och har nu, slutligen, även spelat till sig en ordinarie plats i världens bästa landslag.

Vi har sett att FC Barcelona och det spanska landslaget har samma filosofi så därför kommer det knappast bli svårt för Jordi Alba att anpassa sig till Barcas spel, något som andra stora stjärnor haft problem med. Enfördel är att han dessutom fanns i klubben redan som barn.

Barca har världens bästa anfall och mittfält och länge har försvaret varit på samma nivå. Nu ryktas det om att Dani Alves vill bort och kapten Puyol har max två år kvar på topp. Nya tränaren Tito Vilanova har nu täppt igen vänsterbacken efter cancersjuke Abidal, hittar han en bra mittback så kan han gott och väl fylla i Guardiolas stora skor.

// Love Lindqvist – @love_lin 
Foto: siuhonglo via Flickr CC

Barcelona Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *