Jakten på scudetton 2012

Nu har nog racet mot scudetton börjat på riktigt, de två formstarkaste lagen är kvar och allt ser ut som det gjorde för några år sedan. AC Milan från Milano gör upp mot Juventus från Turin.

Med tolv matcher kvar att ligger Milan fyra poäng före, men det är 36 poäng kvar att spela om. Jag tänkte lista vad som talar för Juventus och vad som talar för Milan.

Därför vinner Milan:

Förra säsongen gjorde Milan stora försstärkningar i form av Zlatan, Robinho och Cassano.
Zlatan gjorde som han brukar och var ligans bästa spelare på hösten men som vanligt så blev det en rejäl formsvacka på våren. Ändå så kunde Milan vinna.

I år är laget knappast sämre. De har tappat Pirlo till just rivalen Juventus men istället så har Noccerino, El Shaarawy och framför allt Thiago Silva tagit mer plats.

Det Milan ofta har problem med är målskyttet och framför allt i de större matcherna. Att vinna med 4 – 0 hemma mot Parma spelar inte så stor roll när man förlorar borta mot Lazio.
Det som där emot talar för Milan är att det verkar som om de fått en ny boost. Inför säsongen så gick Milans tränare Max Alegri ut och sa att de skulle vara smartare med Zlatan så att han inte slet ut sig direkt på hösten, och det ser ut som att det har gått hem. Zlatan ligger nu i toppen av skytteligan och för inte så länge sen gjorde han hat-trick mot Palermo och fick nior i betyg av de kräsna italienska sport-magasinen. Även Robinho har kommit igång och de två tillsamans blir ett vasst vapen i slutspurten.

Därför vinner Juventus:

Inför säsongen trodde nog ingen på Turin-laget. De avancerade sig inte ens till Europa säsongen 2010/2011. Men med sin tredje arena på tre år (Juventus spelade på Olympiastadion i Turin i väntan på att Juventus Stadium skulle bli klar och Delle Alpi revs) så började fansen komma tillbaka till matcherna. Serie A har länge varit en publiksnål liga och på Olympiastadion kunde man i värsta fall hamna 200 meter från planen om man hade dåliga platser. Att ha en bra publik är väldigt viktigt för spelarna på planen, något man kan se på tyska Bundesliga. Kanske inte de bästa spelet på plan, men tack vare publiken så blir det en av de roligaste ligorna.

Nu är Juventus det första laget i Italien som har en helt egen arena och de resulterar i att det är fullt på läktarplats i varje match.

Även om inte Juventus har det bästa laget på pappret så har det något som är ovanligt i Italien: lagkänsla. Med endast 10 utlänska spelre i A-lagstruppen så är det ingen omöjlighet att laget ställer upp med en helitaliensk elva.

Det är sällan alla i ett lag är bästa kompisar och de har man fått bevis på i Milan men i Juventus känns det som att allt flyter på bra.

Något som Juventus inte behöver tänka på är Champions League. Självklart vill alla lag spela i Champions league men det är helt klart en fördel i ligan om man bara behöver fokusera på det som händer inrikes. Däremot så kan man ju få en boost om det även går bra ute i Europa.

Juventus är helt klart riktigt sugna på att ta en Scudetto, laget har inte vunnit sen Calciopoli-skandalen 2006 och då blev de fråntagna sin titel. Däremot har Milan rutinen och ett klart bättre lag på pappret.

Jag tror det blir en kamp in i det sista men att Milan ändå tar hem det i sista omgången hemma mot Novara eller möjligtvis i derbyt mot Inter matchen innan. Något som skulle vara ett drömsenario för alla “Milanistas”.

// Love Lindqvist, som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com

Fotboll Italien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *