Inter – Milan: Derby della Madonnina

Många gånger i Italien står arenorna halvtomma under match. Stora arenor för 50 000 kan se väldigt kala ut när bara hälften av publiken är där. Det är egentligen bara Juventus som brukar spela inför fulla hus. Men överallt i landet finns det ljusglimtar som förgyller den italienska supporterkulturen. Och då kan det kan det bli ett magiskt skådespel. Ta till exempel en fullsatt Curva Nord (Roma) på Olympiastadion eller 60 000 skrålande Napoli-fans på anrika Sao Paolo.

Eller, Derby della Madonnina: när Inter möter Milan på San Siro, helgens och säsongens stormatch. Det spelar egentligen aldrig någon roll hur det går för lagen i stunden eller hur många poäng som skiljer de båda, detta är alltid en sevärd match.

Milano är en stad som rymmer det mesta. Men när det kommer till fotboll så finns det bara två lag. Det folkkära, blåsvarta Inter. Familjeägt av Moratti i decenier och efter många knackiga år och miljardsummor spenderade så fick de glänsa igen i slutet av 00-talet med fem raka scudettos (varav en kom efter mutskandalen calciopoli 2006). Det betydde att man kom ikapp och gick förbi Milan som totalt hade 17 ligatitlar, och när man präglade denna guldålder med en Champions League-titel så var det ingen tvivel om vilka som var störst i stan. Inter spelade, mycket tack vare José Mourinho, den bästa fotbolen som spelats av ett Italienskt lag ända sedan…

…Milan hade sin guldålder i början av 00-talet. Milan är en av de mest anrika klubbarna i Italien och Europa. Efter ett dåligt 90-tal så var man nu med på riktigt och man var laget där stjärnorna spelade. Hernan Crespo, Alessandro Nesta, Dida, Pirlo, Gattuso, Inzagi och störst av dem alla, Andrei Schevtjenko. Stadens nya Van Basten. Sällan hade man sett en sådan notorisk målskytt. Han hade inte Ronaldos teknik, Zidanse psyke eller Beckams Stjärnglans, men han vann ändå guldbollar, guldskor och guldmedaljer. Det som hade fått Milano-borna att resa en staty över honom är om Milan inte tappat 3 – 0 ledningen i Istanbul 2004. Efter att blivit manglade av Inter i ligan av Inter i fem raka år så vann man till sist 2010-11. Men det kanske blir sista gången på ett tag.

2010 lämnade Mourinho Inter och Rafael Benitez lyckades demolera allt som Mourinho byggt upp. Milan råkade ha en ägare som när han inte tittade på fotboll försökte styra ett land på sitt egna omdiskuterade vis och helt plötsligt visade det sig att det hade spenderats stora mängder pengar som inte fanns och de två största stjärnorna fick flytta till Paris. När ett lags sportsliga framgångar krockar med ett lands ekonomiska kris så är det ganska självklart att det går dåigt. Likadant om ett lag är tvunget att sälja av halva laget.

Ingen hade räknat med Milan på förhand i år, knappt de själva ens. Det fanns bara att Juventus skulle vinna och att eventuellt att Lazio, Napoli och Inter kunde utmana. Men i tomrummet efter Zlatan Ibrahimovic så var det en evig talang som enligt många alltid varit väldigt överskattad som klev fram. Stephan el Shaarawy, allt det han inte kunde göra i skuggan av Zlatan ser nu väldigt lätt ut och jag tror inte någon Milan-supporter gråter över att Milanosonen Mario Balotelli anlände i januari heller. Sen han kom så har han gjort samtliga av Milans mål. Kan Balotelli och El Shaarawy spela ihop sig så kan Milan återigen sitta på ett av världens bästa anfall. Efter mycket hjärta, passion och ett pånyttfött anfall så har Milan nu krypit upp på en tredjeplats och därmed passerat Inter som i helgen kollapsade borta mot Fiorentina.

Matchen på söndag kommer handla om två lags heder och slaget om en fotbollsstad. Dessutom blir det Balotellis första träff med Inters fans sen han lämnade dem för Manchester City. Det kommer bli krig på planen och om man tittar på tidigare möten så kommer det säkert bli minst ett rött kort och en straff. Men framförallt, det som lockar till sig allas blicker, så kommer fansen bjuda på en fantastisk sång och en fantastisk inramning. Det är när första flagga börjar vajja, första bengal tänds och första skrål bryter ut som man vet att nu är det Derby della Madonnina.

// Love Lindqvist

Italien London

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *