Iker Casillas i frysboxen

Iker Casillas

Han har spelat knappt 500 ligamatcher för Real Madrids A-lag, klubben han är fostrad i och är lagkapten för, han har spelat 143 landskamper och vunnit två EM-guld och ett VM-guld för Spanien. Han har varit orsaken till varför man har sagt att världens lättaste jobb, med högst lön, är att vara andremålvakt för Real Madrid. Men nu, utan att någon vet varför, så är Iker Casillas, han som kallats för världens bästa målvakt, stoppad i frysboxen.

I början av 2000-talet var Real Madrid den första klubben att bygga ett stjärnlag med pengar. På senare tid så har det dykt upp fler. Även om klubbarna köper spelare för miljardbelopp så är det ändå nästan alltid trotjänaren som är lagkapten. I Chelsea har vi John Terry, i PSG är det högerbacken Jallet som bär kaptensbindeln och i Real Madrid är det Iker Casillas, en av få spelare i klubbens A-lag som har andats “Los Marengos” sen barnsben.

Men Casillas har varit bänkad i Real Madrids fyra senaste matcher och den ständiga reserven Adan har fått kliva fram istället. Är det för att Casillas är i dålig form? Vill man satsa yngre? Inget av dem, svaret ligger i José Mourinho.

Tränaren tar ut dagens lag och tränaren tar ut de som han vill se spela och av någon anleding så vill inte José Mourinho se Casillas på planen. Varför är det ingen som kan veta, orsaken till Mourinho och Casillas konflikt vet än så länge bara de två, men det behöver inte vara en chock när man tänker efter.

Mourinho är enligt många världens bästa tränare, han har vunnit Champions League med två skrällag (Porto 2003 och Inter 2010), han har ligatitlar från fyra av Europas 10 bästa ligor och han kan få spelare att göra saker de inte ens själva tror på. När han går in i en klubb så är han mest känd, han tar över klubben och hans kollegor lyder honom. Spelaren han vill ha, den får han, får han det inte, så bli han arg. Men vi har sett Mourinho vid ett par-tre tillfällen strypa fantastiska spelare som har potential att bli bäst i världen och göra dem till inget annat en en människa med fotboll som yrke.

Först har vi Quersma, portugisen som skulle vara den nye Cristiano Ronaldo. De ser likadana ut och har i stort sett samma spelstil. Efter att han hade dominerat i portugisiska ligan så blev han värvad till Inter. Vad Quaresma vann på det? Tja… han fick se många matcher från San Siros klassiska läktare. Efter en ganska misslyckad sejour i turkiska Besiktas så blev han precis såld till Porto där han spelat en match, och gjort två mål.

Den andre är Nuri Sahin. Den vänsterfotade centrala mittfältaren dominerade Bundesliga in och ut. Han var helt otrolig, slog alltid den uppöppnande passen som få i världen kan göra. Nuri sa själv att han hållit på FC Barcelona sen han var liten, men det var Real Madrid som köpte turken först. Frågar vi Nuri Sahin idag hur stolarna på Reals bänk är kan han nog ge en utförlig beskrivning. För tillfället är Nuri Sahin utlånad till Liverpool, men det känns som att Mourinho har glömt honom.

Den tredje jag tänker på är Pedro León. Att försöka slå igenom i Real Madrid behöver inte vara det lättaste, men Mourinho gjorde det inte lättare för den då 25:årige spanjoren. Just nu är han utlånad till förra klubben Getafe, men han har berättat i intervjuer om samtalen med Mourinho. Hur “Mou” har sagt att “om du stannar kommer ditt liv bli ett helvete” och saker som “du inser väl att du aldrig någonsin kommer få spela för oss”.

Är Iker Casillas nästa man? Blir han den där andremålvakten som en gång var bra eller kommer till exempel PSG köpa honom? I och för sig så är det inte omöjligt att det blir Mourinho som går först. På 70-talet när Brian Clough tränade Derby County fick han förklarat för sig av klubbens ägare hur hierarkin i fotbollsklubbar ser ut. Först kommer ägaren, sen sportchefen, sen fansen, sen lagkaptenen, sedan övriga spelare och sen kommer tränaren. Saker och ting kanske ändrats sen 70-talet, men Mourinho bör börja bry sig lite mer om sig själv, han kommer ju faktiskt efter både fans och lagkaptenen i hierarkin.

// Love Lindqvist – @love_lin
Foto: SlimFicky // cc via Flickr

Fotboll Madrid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *