Francesco Totti

Francesco Totti - Prinsen av Rom
Francesco Totti - Prinsen av Rom
Francesco Totti

Prinsen av Rom. Det är vad han kallas, Francesco Totti, en av tidernas bästa mittfältare och en av världens mest lojala spelare. Den spelare som nu har gjort flest mål i den italienska ligan.

Fancesco Totti är numera historisk, efter 56 år så är Gunnar Nordahls gamla målrekord brutet. Mål 210 och 211 kom mot Cesena

Totti har brukar säga att han alltid velat spela för en och samma klubb och slå rekord. Det är få som säger så och menar det. Nuförtiden så handlar i stort sett allt om pengar. Man kan se hur Samir Nasri lämnade Arsenal och gick till City eller Eto’o när han blev världens bäst betalda spelare, i Anzi.

Totti tog världen med storm direkt när han tog sig upp i Romas A-lag och efter några år ryckte halva världen i den lille spel-regisören. Men trots det stora intresset så lämnade aldrig prinsen av Rom sitt hem. Han ville slå rekord och nog har han gjort det.

  • Bästa målskytt av aktiva spelare i Serie A: 211 mål
  • Bästa målskytt, för bara ett lag, i Serie A någonsin: 211
  • Bästa målskytt i AS Roma någonsin: 266 mål
  • Bästa målskytt i AS Roma i UEFA Champions League någonsin: 16 mål
  • Bästa målskytt i AS Roma i UEFA Europa League: 21 mål
  • Flest matcher för AS Roma: 623 matcher
  • Flest matcher för AS Roma i Serie A: 484 matcher
  • Flest matcher för AS Roma i UEFA Champions League: 50 matcher
  • Flest matcher för AS Roma i UEFA Europa League: 38 matcher

Och dom här rekorden kommer bara bli fler ju längre tiden går.

Det finns få fotbollsspelare som är som Totti just nu. De som man vet kommer stanna i samma klubb resten av sin karriär och sedan säkert fortsätta arbeta för klubben.
Vi har Steven Gerard i Liverpool, Carles Puyol och Xavi i Barcelona, men några andra fotbollsspelare i toppeliten är det svårt att komma på. Det är inte som förr i tiden. Lämnade man en klubb så var det för att klubben inte ville ha en längre. Nu är 100 miljoner en väldigt låg summa för en klasspelare.

Pelé är den bästa genom tiderna, alla vet vem han är. Fotbollsintresserad eller inte, han lämnade aldrig sydamerika.

Folk säger att det är de stora pengarna förstör fotbollen, folk som gör det de älskar och får betalt i miljonsummor medan det finns folk som kämpar för att överleva dagen i stora delar av världen. Det är då de lojala spelarna är så viktiga, sådana som inte behöver vara överbetalda för att kunna stanna i klubben de älskar och tillfredställa de som älskar att se det de gör på fotbollsplanen. Då behövs spelare som Francesco Totti.

// av Love Lindqvist som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com

Fotboll Rom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *