El Clásico – 10/12 – 2011

Real Madrid vs FC Barcelona – Santiago Bernabeu

Det var ungefär ett år sedan Real Madrid gästade Camp Nou, Mourinhos bragd-arena. Nu skulle Barca utmanas och det var helt jämnt på pappret. Det var även jämnt i matchen, fram till att Xavi satte 1 – 0 efter ca 10 min. Sen rann det bara på, och när Jeffren spikade dit 5 – 0 så var förnedringen fullbordad.

Goleada azulgrana

Nu, sex (!) möten senare så är förutsättningarna något mer annorlunda. Real har tre pinnar fler än Barca och dessutom en match mindre spelad. Real har inte spelat så här bra någongång i modern tid, det hör till ovanligheten att de gör färre än tre mål per match. 12 segrar, en oavgjord och en förlust är ett otroligt facit. Barca där emot har inte sett så här svajiga ut på länge, tio segrar, fyra oavgjord och en förlust.

Har Barca drabbats av stjärnfrossa?

Om vi backar bandet några månader så hittar vi ett Barca som bara fortsätter bygga ut sitt imperium. Två enorma värvningar i form av Cesc Fabregas och Alexis Sanshez, och det var dessutom osäkert om någon av dom skulle bli startspelare. Det såg ut som att Barca skulle jogga hem hela ligan, speciellt efter segern i supercupen. Vad gick snett? Svaret: Inget, Barca har varit helt otroliga i år, bara inte vad vi är vana vid.

Marängerna däremot…

Real gjorde två stora värvningar inför säsongen, varav en omdiskuterad. Hamit Altintop var det ingen som fattade vad han skulle till Real och göra, ingen förstod hur Mourinho tänkte. Han var inte särskilt dyr men det är fortfarande en lön att betala, och vem vill betala en spelare som har spelat noll matcher? Den andra värvningen var Nuri Sahin och han spåddes att slå sig in i startelvan direkt. En av Bundesligas bästa spelare, med passningar av världsklass. 23 år gammal gick han till Real som det stora steget i sin karriär. Han har fått spela två matcher, den ena ett inhopp i en 8-2 vinst och den andra i en betydelselös Champions League-match. Vad än Mourinho tänkte inför säsongen så har det gått bra.

Nu ställs Josep Guardiola ännu en gång mot Mourinho. De har möts nio gånger. Guardiola har vunnit tre, fyra matcher har slutat oavgjort och Mourinho har vunnit två (varav en med Inter). Det är som vanligt ovisst inför matchen, det kan sluta hur som helst men något man ska ha i baktanken är att Barca aldrig har förlorat bollinehavet med Guardiola som tränare.

Mitt tips: 1 – 1. Mourinho har lärt sig att man inte kan attackera mot Barcelona så Barca lär som vanligt styra och ställa, det kommer resultera i ett kvickt passningsspel och till sist placerar Fabregas in bollen. Real tågar upp lite mer i andra halvlek och efter frispark från Xabi Alonso så skarvar Christiano Ronaldo in slutresultatet.

// Love Lindqvist – som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com 
In English: El Clásico in Madrid – Dec 12, 2011

Fotboll Madrid

2 Replies to “El Clásico – 10/12 – 2011”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *