Antonio Cassano

För 10 månader sen gjorde Milan en värvning som diskuterades intensivt, blomman som aldrig slog ut, bråkstaken och gnällspiken Antonio Cassano, 28 värvades in från Sampdoria. Ännu en anfallare till maskinen AC Milan och många tyckte att det var ett steg ner för Cassano, att det var bättre att spela för Sampdoria än att nöta bänk för Milan.

När Milan var på väg hem från Rom efter 3 – 2 segern mot Roma så började Cassano bli yr, hade svårt att höra och se, sedan kollapsade han. Nu ska 29-åringen hjärtopereras.

Cassano växte upp i den Italienska småstaden Bari som vilken Italiensk pojke om helst. Med det menar jag att fotboll inte bara tillhörde vardagen, det tillhörde livet. Unge Antonio spelade hela sin ungdom i Baris ungdomsakademi och vid 17 års ålder debuterade han för A-laget, det blev 46 matcher och 6 mål för Bari i Serie A.
Sedan snappade jätteklubben från Rom upp 19-åringen. Med övergångssumman 30 miljoner euro så klev Cassano in på mästarna AS Romas träningsanläggning. Det blev 5 mål under hans debutsäsong, men det som uppmärksammades mest var bråken med tränaren Fabio Capello. I cupfinalen mot Milan 2003 visades Cassano ut efter att protesterat med dommaren genom att sätta upp fingrarna som djävulshorn. Istället för att ösa in mål så drog han på sig röda kort. Roma-basen hade fått nog av bråkstaken och säsongen 04-05 fick han inte spela alls.
2006 såldes Cassano till Real Madrid för fem miljoner euro. Men Real var ett rejält snesteg, han framträde 19 ånger för ’Marängerna’ och gjorde bara två mål. 2007 blev han utlånad till Sampdoria och på Italiensk mark fungerade det bättre, även om klagomål på att han var osportslig haglade in. Han gjorde tio mål under låneperioden och det resulterade i en övergång.
Tre säsonger och 35 mål senare så lämnade tvåfalldige guldbollenvinnaren Ronaldinho Milan och en ny anfallare var tvungen att kallas in. En klubb som inte hade överflöd av pengar var tvungen att hitta en billig breddspelare, och in kom Antonio Cassano.
Många höjde på ögonbrynen när övergången offentliggjordes. Han skulle tydligen aldrig kunna slå sig in bland Zlatan, Pato och Robinho. Det var inte tanken heller, han skulle bara bredda men när Pato drog på sig en skada så fick Cassano chansen, och samarbetet med kronjuvelen Zlatan Ibrahimovic funkade mer än bra.
För att Zlatan ska fungera bra med någon krävs det att han är bra vän med spelaren, och Zlatan och Cassano är väldigt lika personer så de två klickade snabbt.
Det är oklart när Cassano kan spela fotboll igen och hela Milan väntar nervöst på en lägesrapport.
// Love Lindqvist, som även bloggar om fotboll på bloggen LoveAndFootball.com
Fotboll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *